Sukeltaminen ja mitä kaikkea siihen liittyykään -
yleistä Sukellustietoutta –sivuista:

 • Sisältöä pyritään enemmän tai vähemmän säännöllisesti päivittämään ja laajentamaan. Lisäämme myös alasivujen määrää aikamme ja aineistomäärän niin salliessa (mahdollisesti talvella).

 • Sivut eivät niinkään kerro Sukellus Bryggmanista, vaan sisältävät vähän kaikenlaista muuta sukeltamiseen, meriin, vesieläimiin jne. liittyvää asiaa.

 • Tavoitteena on ajan mittaan luoda jonkinlainen tietopankki. Ei mikään kaiken kattava, mutta paikka mistä löytyisi monenlaista hyödyllistä / kiinnostavaa sukeltamiseen ja vedenalaiseen maailmaan liittyvää tietoutta.

 • Melko usein luotettavienkin lähteiden ilmoittamat luvut esim. pituuksista tai syvyyksistä poikkeavat jonkin verran toisistaan. Tällöin on käytetty useimmin esiintyviä arvoja tai keskiarvoja.


Toistaiseksi on julkaistu seuraavat alasivut:

.

Historia 1:

Sivusta on pyritty tekemään mahdollisimman luettava välttämällä tylsää luettelomaisuutta.  Sivulla kerrotaan hyödyllisistä / kiinnostavista / erikoisista ja/tai huvittavista - mutta silti tosista sukelluksen historiaan liittyvistä asioista huumoriakaan unohtamatta.

...............sukellusvene Turtle

”Paljonpuhuvia” sivun alaotsikoita ovat:

 • Sukeltaminen kauan, siis tosi kauan sitten (28000 ... 5000 eaa.)
 • Sukelluslaitteet: ensimmäiset yritelmät (n. 900 eaa.)
 • Sukeltaja ja turhamaiset ihmiset - eli mikä kreikkalaisen veteen veti (1184 eaa.)
 • Salamin meritaistelu ja muinaisen kommandon kostoretki (480 eaa.)
 • Aristoteles ja Aleksanteri Suuri (384 -100 eaa.)
 • Sukellustaulukko tämäkin, ajanlaskumme nollapiste ja eteenpäin (0 - 200 jaa.)
 • Keskiaika ja aikainen ennustus (1267 -1300)
 • Sukelluspuku, laitekehittelyä ja Hulluja nuo roomalaiset (1400 - 1600)
 • Sukellusvene Thamesjoessa (1600 - 1662)
 • Ilmapumppu, mies palloineen ja kuinka käärmeen silmästä laki johdettiin (1650 - 1662)
 • Sukelluskellot kaipaavat virittämistä (1669 -1690)
 • Mies arkussa ja aarrearkut  (1715 - 1786)
 • Ninja-Turtle (1776 - 1797)

.

.

Ennätykset 1:

Sivulle on koottu ihmisten, eläinten, sukellusveneiden jne. tekemiä ennätyksiä veden alla ja vähän päälläkin. Ja kuten vapaasukellusmuitakin sivujamme, tätä päivitetään ja laajennetaan tulevaisuudessa. Mahdollisesti laajentaminen toteutetaan myöhemmin julkaisemalla Ennätykset II -sivu.

Aivan aavistuksen verran kulunutta sanontaa käyttääksemme: "Ennätykset on tehty rikottaviksi". Pyrimme luonnollisesti pysymään niissä ajan tasalla, mutta mikäli joku ystävällinen osaa ja haluaa korjata/päivittää jotain ennätystä, niin meitä on helppo lähestyä vaikkapa Yhteystiedot- tai Palautesivuilla olevien tekstilaatikkojen kautta. Kiitos.

Sivu on jaoteltu seuraavalla tavalla aiheittain:

IHMISTEN SUKELLUSENNÄTYKSET                  

 • Vapaasukellus
 • Muita sukellusennätyksiä
 • Räpyläuinti
 • Uiminen ja muut

ELÄINTEN ENNÄTYKSET

SUKELLUSVENEIDEN ENNÄTYKSET

PAHIMMAT LAIVOJA KOHDANNEET KATASTROFIT

.

.

Ennätykset 2:

Voisi sanoa, että tässä jatketaan siitä, mihin ykkösosassa jäätiin. Paino on nyt muissa kuin ihmisten tai eläinten ennätyksissä, mutta edelleen vedessä pysyen. Ja myös tähän osaan pistettiin loppuun aika pitkä katastrofiosuus - tällä kertaa luonnonkatastofeista.

Alunperin merillä ja järvillä oli oma osionsa ykkösosassa, mutta ne pistettiin maapalloevakkoon, kirjoitettiin uusiksi ja siirrettiin paremmin yhteyteen sopivina tänne kakkososaan.

Sivun pääotsikot ovat:

VALTAMERET

JÄRVET

JOET JA PUTOUKSET

SAARET JA ATOLLIT

RANTAVIIVAT JA ALUEVEDET

SUURIMMAT VALLIRIUTAT

VÄHÄN ERIKOISEMMAT ENNÄTYKSET

SATAMAT, PADOT, KANAVAT JA TEKOJÄRVET

PAHIMMAT LUONNONKATASTROFIT

.

.

Vaaralliset vesieläimet 1:

Sivulle on koottu lukuisia esimerkkejä vesieläimistä, jotka purevat, pistävät tai ovat ihmiselle myrkyllisiä. Ne voivat häiritä osaa lomamatkasta tai pahemmassa tapauksessa pilata sen kokonaan. Ja kaikkein vaarallisimpien eläinten ollessa Valkohaikysymyksessä, voi niiden isku johtaa pitkäaikaisiin koviin kipuihin - tai kuolemaan.

Ensimmäisen osan pääotsikot ovat:

A. HAIT

B. MUUT KALAT

C. MERINISÄKKÄÄT

D. MERIKÄÄRMEET

E. SUISTOKROKOTIILI

F. MAKEANVEDEN ELÄIMET

.

.

Vaaralliset vesieläimet 2:

Aivan kuten ykkösosassakin, tällekin sivulle on koottu esimerkkejä vesieläimistä, jotka purevat, pistävät tai ovat ihmiselle myrkyllisiä. Ne voivat häiritä osaa kuutiomeduusalomamatkasta tai pahemmassa tapauksessa pilata sen kokonaan. Ja kaikkein vaarallisimpien eläinten ollessa kysymyksessä, voi niiden isku johtaa pitkäaikaisiin kuvaamattoman koviin kipuihin - tai kuolemaan.

Vaikka tässä kakkososssa esitellyt eläimet ovatkin pääosin kooltaan ykkösosassa luetteloituja pienempiä, ei näitäkään missään nimessä pidä väheksyä. Osa näistäkin kuuluu maailman tappavimpiin eläimiin.

Toisen osan pääotsikot ovat:

A. PIIKKINAHKAISET

B. ÄYRIÄISET

C. SIENIELÄIMET

D. POLTTIAISELÄIMET

E. NILVIÄISET

F. VAARALLISIMMAT MERIELÄIMET -TAULUKKO

.

.

Vedenalaiset työt ja laki:

Tämä sivu oli alunperin nimeltään Sukellus ja laki. Se nimettiin uudelleen ja sijoitettiin loogisempaan paikkaan, eli Sukellustietoutta -sivun alasivuksi. Sisältö sinällään ei ole muuttunut.

Sivulla on kokonaisuudessaan työn tilaajalle tärkeä Työministeriön päätös rakennustyötä veden alla tekevän sukeltajan pätevyydestä -laki. Lisäksi Pdf-muotoinen Tapaturmavakuutuslaitosten liiton selonteko yhdestä traagisesta kuolemaan johtaneesta sukellusonnettomuudesta.

.


©2023 Sukellustietoutta | Sukellus Bryggman - Putteri (MMD Networks Oy)